Men kan in zijn of haar leven allerlei heftige gebeurtenissen meemaken. Niet iedereen kan die automatisch goed verwerken. Wanneer het verwerken verstoord verloopt, bestaat er een kans dat er een stoornis ontstaat, genaamd de post traumatische stress stoornis (ptss). Dit is een angststoornis die kan ontstaan na een traumatische ervaring zoals gewelddadige situaties, seksueel geweld, oorlogssituaties en pesten. Maar wat houdt ptss nou eigenlijk in?

 

Symptomen
  • Een belangrijk symptoom is dat je de doorgemaakte situatie herbeleeft. Dit kan door zogenaamde flashbacks, maar ook door nachtmerries in je slaap. Wanneer je terugdenkt aan de gebeurtenissen krijg je last van angsten. Je krijg hartkloppingen, gaat zweten en trillen. Misschien wil je zelfs wel weg. Dat hoort er ook bij.
  • Je wilt alles vermijden wat met de traumatische gebeurtenis te maken heeft. Dingen die je er aan doen herinneren vermijd je het liefste, mensen die ermee te maken hadden wil je niet meer zien of spreken. Ook kan het zo zijn dat je niet wilt praten over wat er is gebeurd.
  • Verder zijn er in je gedrag en gevoelens nog wat dingen die op te merken zijn. Zo kun je snel huilen of opgefokt zijn. Je kunt ontzettend moe zijn door het slechte slapen door de nachtmerries die je hebt. Je concentratie is vaak ver te zoeken. Ook snel schrikken kan voorkomen.

 

Behandeling

Er zijn verschillende vormen van therapie die werkzaam zijn gebleken bij ptss, maar de meest effectieve behandelmethode op dit moment is toch wel EMDR. Bij EMDR gaan ze er vanuit dat door het terugdenken aan de nare situatie in combinatie met een bepaalde afleidende stimulus, je herinneringen goed verwerkt worden. Heel ingewikkeld proces waar nog veel over te ontdekken valt, maar dat het werkt, dat weten ze dan toch vast.