Het roer om!

Deze vakantie heb ik niet alleen de tijd genomen om te ontspannen, maar ook om na te denken hoe ik verder wil gaan in de behandeling van mijn autisme. Momenteel sta ik op de wachtlijst om samen met mijn moeder psycho-educatie in het RadboudUMC te gaan volgen. Wanneer we aan de beurt zijn, is nog niet duidelijk. Verder gebruik ik momenteel ook nog medicijnen.

Vooral die medicijnen zijn de drijfveer geweest achter mijn overwegingen. Medicijnen zijn naar mijn idee helpend voor een korte termijn, maar op de langere termijn geeft het mij eigenlijk alleen maar nadelen. Momenteel heb ik bijvoorbeeld een aantal gezondheidsklachten die verband houden met het gebruik van die medicijnen. Voor mij een reden om daarmee te willen stoppen en te gaan kijken wat er voor alternatieven zijn.

Zo ben ik dus op internet gaan zoeken naar natuurlijke en alternatieve behandelingen voor autisme. Ik ben toen een aantal dingen tegengekomen en wil jullie nu graag gaan uitleggen hoe ik de komende periode aan wil pakken.

Begin september heb ik weer een afspraak met mijn psychiater. Ik wil dan overleggen hoe ik op een goede manier mijn medicijnen af kan gaan bouwen. Ik hoop dat de psychiater hiermee akkoord wil gaan en inderdaad samen met mij gaat kijken hoe ik kan afbouwen. Ik heb hier zelf wel wat ideeën over, maar wil dit het liefste toch wel in goed overleg doen. Ik hoop dan ook meer te weten over wanneer ik met de psycho-educatie kan gaan beginnen.

Daarbij wil ik zodra ik thuis kom van vakantie gaan beginnen met een nieuw dieet. Ik heb gelezen dat een exorfine-vrij dieet zou kunnen helpen bij darmklachten, maar ook bij sommige symptomen van autisme. Bewijs hiervoor komt vooral uit de alternatieve hoek. Exorfine-vrij houdt in dat je geen gluten, melkproducten, soja en spinazie eet. Ik eet al glutenvrij, dus het is eigenlijk alleen een kwestie van mijn melkproducten vervangen voor een alternatief. Ik hoop dat mijn darmen dan nog een stap vooruit kunnen maken en dat ik wellicht wat rustiger word.

Daarbij heb ik ook gelezen over diepe druk. Diepe druk zou kunnen helpen bij momenten van overprikkeling. Het wordt op verschillende manieren bij een grote variatie van psychische aandoeningen ingezet. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld een drukvest of een verzwaringsdeken. Nu lijkt mij een verzwaringsdeken wel heel erg fijn, maar helaas zijn die ook behoorlijk prijzig. Een gewone verzwaringsdeken kost al snel een paar honderd euro en wil je een ballendeken, waar je onder mag slapen in tegenstelling tot de verzwaringsdeken, dan ben je al snel zo’n zeshonder euro kwijt. Niet helemaal wat ik er voor over heb. Dus kwamen mijn moeder en ik op het idee om er zelf één te gaan maken. Dus na de vakantie gaan we samen aan de slag om met behulp van een leuk stofje en een paar honderd golfballen een ballendeken te maken.

Ik hoop dat ik ongeveer van de medicijnen af ben op het moment dat de deken klaar is. Dan komt het punt waarop ik zal gaan moeten proberen en ervaren hoe het allemaal werkt voor mij. Dit zal ik toch wel een dikke maand moeten proberen voordat ik er echt iets zinnigs over kan zeggen.

Mocht ik dan nog ergens behoefte aan hebben, dan ga ik kijken of ik die behoefte kan vervullen met het gebruik van orthomoleculaire middelen of voedingssupplementen. Er zijn allerlei natuurlijke middelen op de markt die bij allerlei klachten kunnen helpen. Zo is er een natuurlijk antidepressivum op de markt en ook een soort van natuurlijke benzodiazepine. Dit zouden dan bijvoorbeeld de middelen kunnen zijn die ik dan nog ga toevoegen.

Mijn verwachting is dat ik wel een aantal maanden bezig ga zijn om in te stellen en uit te proberen. Het fijne is dat ik momenteel stabiel genoeg ben om dit te kunnen doen en dat ik de komende tijd geen verplichtingen heb zoals een fulltime studie. Het ideale tijdstip om dus te gaan kijken wat voor mij helpend is.

Van mijn autisme zal ik niet meer af komen, dat hoort nu eenmaal bij mij. Foutje in mijn hersenen. Ik kan wel kijken hoe ik mijn leven met autisme zo fijn mogelijk kan maken. Naar mijn idee werkt dat niet met chemische middelen die allerlei bijwerkingen hebben, maar moet ik juist kijken naar alternatieven zoals hierboven omschreven. Ik denk dat mijn leven daarmee minstens net zo leefbaar zal worden als het leven van iemand zonder autisme.

Comments

 • karin on

  Ik heb heel positieve ervaringen met diepe druk. Inderdaad die dekens zijn heel duur. Ik heb een groot kussen (groot genoeg om mn benen te bedekken) gemaakt. De vulling bestaat uit kleine restjes stof. Best zwaar 🙂

  Benieuwd hoe jouw deken wordt!

  • Lieke on

   Een groot kussen is inderdaad ook wel een goed idee. Ik zal de updates over de deken op mn blog bijhouden!

 • Linde on

  Ik ga ook exorfine-vrij dieet volgen!
  Valt niet mee, veel info op http://www.exendo.nl

  • Lieke on

   Dank je wel voor de website. Ik had zelf ook al wat informatie gevonden inderdaad. Nu twee dagen bezig en het is inderdaad wel weer even wennen.
   Ik hoop dat het je goed gaat doen!

Comments are closed.