Digitale tijdperk

Voor veel mensen is het huidige digitale tijdperk een reden van irritatie. Er zou te weinig meer echt gecommuniceerd worden en men zou te veel leven met het mobieltje. Voor mij heeft het digitale tijdperk echter veel voordelen.

Ik vind het lastig om contacten te onderhouden. Ik vergeet vaak dat ik ook nog vrienden heb die aandacht nodig hebben. Dit doe ik niet bewust, dit gebeurt gewoon. Door dingen als social media en whatsapp wordt het mij wel een stukje makkelijker gemaakt. Met een paar drukken op de knop sta ik in contact met andere mensen. Ik kan gesprekken met ze aangaan of met een simpele ‘like’ laten weten dat ik aan ze denk. Ik hoef daarbij niet na te denken over allerlei zaken die van belang zijn bij contact in real life, zoals oogcontact of lichaamstaal. Ik hoef er ook niet bij stil te staan of het contact op dat moment wel uit komt. Zodra ik eraan denk, kan ik even zorgen dat er iets van contact opgezet wordt. Op die manier vergeet ik mijn vrienden een stuk minder en blijf ik beter op de hoogte van ze.

Bijkomend is het ook handig dat steeds meer bedrijven op social media zitten of een mailadres hebben. Hierdoor wordt het contact met deze bedrijven ook een stuk laagdrempeliger. Wanneer er bijvoorbeeld vragen zijn over een bepaald artikel in de supermarkt, kun je dit ook stellen via de Facebook-pagina. Je hoeft niet per se naar de supermarkt toe te gaan en een medewerker aan te spreken, of op te bellen.

Wat ook handig is aan het digitale tijdperk zijn de vele apps die er zijn om dingen te kunnen plannen. Hierin kun je de agenda van één iemand bijhouden, maar ook van bijvoorbeeld een heel gezin. Je kunt instellen dat er een alarm afgaat op het moment dat het voor jou handig is om eraan herinnerd te worden. Het blijkt dat mensen met autisme toch wat moeite hebben met het plannen van dingen of om zich aan gemaakte planningen te houden. Daarbij kan het dus handig zijn om gebruik te maken van één van die apps.

Ikzelf heb niet zoveel moeite met het maken van planningen. Je zou eerder kunnen zeggen dat ik te strakke planningen maak Toch gebruik ik graag de agenda die op mijn mobiele telefoon zit. Ik heb dan altijd een overzicht bij van de dingen die ik moet gaan doen. Mocht ik dan ergens iets willen afspreken, kan ik heel makkelijk even checken of ik dan ook kan. Het helpt mij ook om het overzicht te bewaren. Als ik alles moet onthouden, wil ik soms nog wel eens bang worden dat ik het vergeet. Een papieren agenda vergat ik vaak mee te nemen, maar zonder mijn mobiel ga ik de deur niet uit.

Nog iets handigs is de navigatie die op vele telefoons zit. Nooit meer verdwalen, maar ook niet meer het risico lopen dat je aan een vreemde de weg moet vragen. Dat is namelijk wel iets wat ik niet zo snel zou doen.

Nog een laatste voordeel aan de telefoon is dat het me kan helpen in situaties van overprikkeling. Als ik mijn koptelefoon bij heb, kan ik altijd even muziek luisteren om me af te sluiten van de situatie. Daarmee kan ik mijn hoofd weer een beetje rustiger krijgen en helpt het om te ontprikkelen. Ik heb altijd wel een aantal pianonummers op mijn mobiel staan die me daarbij helpen. Ook spelletjes spelen op mijn mobiel kan me helpen om te ontprikkelen. Ook dan kan ik even uit de situatie stappen en zorgen voor rust. Even in mijn eigen wereld ontsnappen.

Ik snap ook wel dat het digitale tijdperk nadelen kan hebben, maar voor mij is het een uitkomst voor een groot deel van mijn beperkingen.