Gastblog: Het effect van gezonde voeding op autisme

Autisme is een complexe biologische aandoening. Omdat het ingewikkeld is om deze aandoening aan te tonen, kan het soms lang duren voor men erachter is dat het om autisme gaat. Hoe autisme precies wordt veroorzaakt, is daarom nog altijd niet bekend. Wel wordt er vaak gezegd dat genetische factoren en omgevingsfactoren hiermee te maken hebben. Daarnaast wordt regelmatig verwezen naar voedingstherapie, omdat dit een groot verschil zou maken bij kinderen en jongeren met autisme. Maar wat is autisme precies? En in hoeverre maakt je eetpatroon het verschil?

 

Autisme
Autisme is een aandoening die door diverse zaken kan worden gekenmerkt. Bijvoorbeeld spraakproblemen, moeilijk gevoelens van anderen kunnen doorgronden en begrijpen, (onterechte) misvattingen, angsten en zorgen. Ook gedragsafwijkingen, zoals vasthouden aan bepaalde rituelen of dwangmatig en obsessief gedrag behoren tot de kenmerken van autisme.

 

Autisme en voeding

Veel mensen met autisme hebben een ernstig verstoorde spijsvertering, dus het is goed om er voor te zorgen dat het evenwicht in de darmen wordt hersteld en in balans is. Een gebalanceerde bloedsuikerspiegel en het opsporen van bepaalde allergieën zijn hierbij van belang.

 

#1 Verbeteren van de spijsvertering
Veel kinderen die autisme hebben blijken in hun eerste jaar veel medicatie gehad te hebben voor andere aandoeningen, voordat werd vastgesteld dat het om autisme ging. Dit heeft de spijsvertering enorm in de war geschopt. Het is dus van groot belang te zorgen dat de darmflora weer gezond wordt. Je kunt heel eenvoudig beginnen door aanvullende spijsverteringsenzymen of probiotica aan het eetpatroon van je kind toe te voegen. Beiden helpen bij het herstellen van de spijsvertering en te zorgen dat voedingsstoffen weer goed geabsorbeerd kunnen worden. Ook gefermenteerde producten zoals kefir, tempeh en zuurkool zijn het proberen waard. Ze helpen enorm bij het balanceren van de darmflora.

#2 Evenwichtige bloedsuikerspiegel
Er is veel overlap tussen kinderen met ADHD en autisme. Mocht je kind met autisme dus veel hyperactieve trekjes hebben, dan is het een absolute must om de bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen. Zo is uit onderzoek gebleken dat het niet alleen aan een overvloed aan suiker ligt, maar vaak ook aan een onvolledig en niet gebalanceerd voedingspatroon. Probeer regelmatig te eten en in ieder geval geraffineerde suikers zoveel mogelijk te vermijden. Denk aan zoetigheden, frisdranken of vruchtensappen. Deze producten zorgen namelijk voor enorme schommelingen in hun gedrag en concentratie.

#3 Spoor allergieën op
Ouders die meededen aan verschillende onderzoeken merkten vooral dat het belang van een goed eetpatroon belangrijk is, nadat ze iets aan het eetgedrag van hun kinderen hadden veranderd. Hierdoor zagen ze namelijk grote verbetering van de algehele staat van zijn van hun kinderen. Allergieën die in relatie staan met autisme zijn zuivelallergie en glutenintolerantie.

 

Zuivel en gluten zitten in meer producten dan je zou verwachten. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken of je kind veel voedingsmiddelen binnenkrijgt die deze stoffen bevatten.

 

Geen idee welke voedingsmiddelen precies problemen zouden kunnen veroorzaken? Bouw bepaalde producten in hun eetpatroon langzaam af. Denk aan brood, pasta, kaas, melk en yoghurt. Houd een eetdagboek bij, zodat je een goed overzicht hebt van wat je kind gegeten heeft en wat zijn of haar reactie daarop was. Zo merk je vanzelf waar je kind gevoelig voor is. Het kan een ingewikkelde taak zijn om het eetpatroon vervolgens zo in te richten dat je kind niets te kort komt.

 

Over het algemeen kun je wel stellen dat een zo puur mogelijk koolhydraatarm voedingspatroon dat voornamelijk bestaat uit grasgevoerd vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten, oliën, groente, fruit, quinoa, havermout en zoete aardappel ideaal is.

 

Het is aan te raden om een voedingsdeskundige in te schakelen om het eetpatroon van je kind helemaal op maat te maken.

 

Gastblog ontvangen van Anita Mulderij namens http://www.jasperalblas.nl