Gastblog: Dagbesteding met autisme

Ik zal mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Wendy en ik ben al meer dan 7 jaar bevriend met Lieke. Doordat Lieke de diagnose autisme kreeg en ik heel veel in haar herken begon ik te vermoeden dat ik ook wel eens autisme kon hebben. Na een aantal jaren zoeken en een verkeerde diagnose kwam 2016 eindelijk het verlossende antwoord, ik heb autisme. In begin 2017 heb ik een dagbehandeling gevolgd van 3 dagen per week om te leren wat autisme inhoud, maar vooral wat het voor mij betekend en hoe ik er mee om kan gaan. Eind 2017 ben ik mijn eigen blog begonnen genaamd Fenikslied, waarop ik blogs schrijf over mijn leven met autisme en 2 andere diagnoses. Sinds mei 2017 ben ik werk ik op een dagbestedingsplek in mijn stad. Dit is een restaurantje met een winkel en atelier erbij. Lieke heeft mij gevraagd of ik voor haar een gastblog wil schrijven over wat dagbesteding is, wat het proces van dagbesteding aanvragen is en wat dagbesteding met je doet als je autisme hebt. Ben je benieuwd? Lees dan gauw verder!

 

Dagbesteding is een plek waar je kan werken en ontwikkelen op je eigen tempo. Sommige plekken zijn laagdrempelig en vooral gericht op activiteiten zoals houtbewerking, koken, creatief bezig zijn of bijvoorbeeld dingen maken voor verkoop zonder dat hier druk achter zit. Andere dagbestedingsplekken zijn meer gericht op werken en worden soms ook werkervaringsplekken genoemd. Op deze plekken zijn de regels strenger en wordt er van je verwacht dat je je echt gaat ontwikkelen en steeds meer kan doen. Het tempo ligt ook hoger op zo’n plek en vaak krijg je te maken met werken met mensen, zoals klanten of gasten. Voor een dagbestedingsplek heb je een indicatie nodig, deze kan je aanvragen bij de WMO bij je gemeente.

 

Voor ik dagbesteding mocht gaan doen kwam ik eerst te werken in een bedrijfshal waar van alles in elkaar werd gezet en werd ingepakt. Dit was omdat het te slecht met mij ging om een gewone baan te zoeken. Dit was in 2015. Na een half jaar daar gewerkt te hebben bleek dat ik dit niet kon volhouden, er waren veel te veel prikkels en het werk was erg eentonig, waardoor ik mij steeds slechter begon te voelen. Samen met mijn woonbegeleidster en mijn begeleidster van de gemeente heb ik toen een indicatie voor dagbesteding aangevraagd. Voor dat je de indicatie officieel krijgt, heb je eerst een keukentafel gesprek. Hierbij komt er iemand van de WMO afdeling van de gemeente bij je thuis om een gesprek met je te hebben over waarom je de indicatie wilt, wat je er van verwacht en ze willen nog wat andere achtergrond informatie van je hebben. Wil je echt niet dat er iemand van de gemeente bij jou thuis komt dan kan het gesprek vaak ook op het gemeentehuis, maar om een goed volledig beeld van je te krijgen is het beter als het gesprek bij jou thuis plaats vind. Na ongeveer een week krijg je een verslag thuis gestuurd en deze moet je doorlezen of alles klopt en ondertekend terug sturen. Dan gaat er een lange periode van maximaal 8 weken overheen waarin ze gaan beslissen of je recht hebt op dagbesteding en hoeveel dagdelen je krijgt. 1 dagdeel bestaat uit 4 uur. Als de beslissing is genomen krijg je weer een brief thuis waarin de beslissing staat en kan je eventueel in bezwaar gaan. Ik kreeg 3 dagdelen en ik was hier akkoord mee. Ik kreeg toen een gesprek met mijn begeleidster van de gemeente en mijn woonbegeleidster, in dit gesprek gingen we kijken welke dagbestedingsplekken bij mij zouden passen. Ik ben toen eerst voor een laagdrempelige dagbesteding gegaan, dit was een altelier. Ik ben op deze plek gebleven tot ik de dagbehandeling ging doen. Tijdens de dagbehandeling was ik zo ver gegroeid dat we besloten dat ik een dagbesteding nodig had met meer uitdaging en vastere regels. Ik mocht toen gaan kijken bij 2 dagbestedingsplekken bij mij in de stad, de een was een winkel met een atelier en de andere was een restaurantje met een winkel en atelier. Beide plekken vond ik erg leuk, maar ik wilde graag de horeca in en ik kreeg de kans om in het restaurantje in de keuken te gaan werken, dus ik heb voor die plek gekozen. Ik werk hier nu 1,5 jaar. De procedure van een indicatie krijgen kan per gemeente verschillen, maar dit is de manier waarop het in mijn gemeente gaat.

 

Voor mij geeft de dagbesteding  regelmaat, sociale contacten, sociale controle en een doel in mijn leven. Dit zijn dingen die naar mijn mening ook belangrijk zijn voor mensen met autisme. De regelmaat geeft rust in mijn leven, ik weet wanneer ik moet werken en kan andere dingen er omheen plannen, deze dingen veranderen elke week, maar het werk blijft standaard op dezelfde tijd wat rust en houvast geeft. Ook sociale contacten en sociale controle zijn heel fijn. Ik heb, net als veel andere mensen met autisme, een klein netwerk, hierdoor kan ik mij soms heel eenzaam voelen. Door mijn dagbesteding heb ik een groep waar ik bij hoor, die het leuk vinden mij weer te zien, waarmee ik een praatje kan maken en waarbij ik dingen kwijt kan als ik ergens mee zit. Op mijn dagbestedingsplek heb ik een vaste begeleidster, zij regelt alles voor mij en bij haar kan ik terecht met vragen of dingen waar ik mee zit, ook houdt zij in de gaten hoe het met mij gaat en communiceert zij met mijn woonbegeleidster, zodat er een compleet beeld over mij blijft bestaan. Ook het doel is heel belangrijk voor mij, ik wil uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk kunnen draaien in de keuken, bediening en atelier, dus ik heb een richting om naar toe te werken en te ontwikkelen. In de periode dat ik het inpakwerk deed voelde ik mij heel nutteloos, ik kreeg bijna het gevoel dat ik gewoon geld aan het vragen was van de gemeente om te kunnen leven. Nu ik deze dagbesteding doe heb ik het gevoel dat ik iets doe voor mijn geld en dat geeft een veel beter gevoel. Ik heb het gevoel echt aan het werk te zijn en dat voelt goed.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om mijn blog te lezen. Mochten jullie nog vragen hebben stel ze gerust hieronder. En neem ook eens een kijkje op mijn blog http://fenikslied.wordpress.com of op mijn instragram : Fenikslied.

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Name and email are required