Niet-empathische autist of gewoon nuchter?

Na een periode van afwezigheid, deed zich gisteren de ideale gelegenheid voor om mijn blog nieuwe leven in te roepen. Namelijk de schietpartij in Utrecht en de acties die daarop volgden.


Ook ik had gisteren, dankzij Social Media, vrij snel door dat er iets heftigs was gebeurd. Ik koos ervoor het nieuws niet verder op te zoeken, maar via diezelfde Social Media werd ik toch enigszins op de hoogte gehouden. Al snel kwam het woord “aanslag” en niet veel later werd er gesproken over “terrorisme”. Nou zijn dat sowieso geen dingen waar ik acuut bang van word, zeker niet als het niet is op de plek waar ik me bevind. Ik ben gaan wandelen en dacht er verder niet meer aan.


Ik raakte er via Whatsapp met iemand over in gesprek en besloot toen op te zoeken wat er precies was gebeurd. Ik las over een man van Turkse komaf en begreep meteen waar het woord terrorisme vandaan was gekomen. Ik las ook iets over de geschiedenis van deze man en dat er eigenlijk helemaal geen motief bekend was. Ik geef mensen altijd het voordeel van een twijfel, zo ook deze man. Zolang hij niet zelf heeft uitgesproken wat zijn beweegredenen waren, kan iedereen suggereren, maar weten we het niet. Zou het woord terrorisme ook gevallen zijn als dit een Hollandse man was geweest met eenzelfde geschiedenis?


Prima dat alles op alles wordt gezet om een dergelijk gevaarlijke man zo snel mogelijk te vinden, maar dat zou voor mij ook mogen als er zeker geen terroristisch motief mogelijk zou zijn. Wanneer er iemand is geliquideerd, om maar een voorbeeld te noemen, mag van mij hetzelfde gebeuren. Een moordenaar moet gewoon snel van de straat, omdat die onvoorspelbaar kan zijn en dus gevaarlijk.


Tegen de avond zette ik de tv aan. Ik dacht lekker RTL Boulevard te kunnen gaan kijken, maar er was op RTL4 niks anders te zien dan de zoveelste herhaling over wat er die dag was gebeurd. Angstige mensen werden in beeld gebracht alsof ze voor de dader op de vlucht waren. De man zou “het zinnetje” geroepen hebben wat zou bevestigen dat het om terrorisme zou gaan. DIt was door iemand gezegd tenminste. Maar wie zegt ons dat deze persoon niet in de chaos en paniek van de situatie iets gehoord heeft wat er niet was? Dat deze persoon op basis van een wellicht niet bewust vooroordeel iets heeft gehoord wat niet is geroepen? Ik neem dergelijke berichten dan ook met een korrel zout.


Er gingen allemaal vragen door mijn hoofd heen. Een terrorist wil vaak zoveel mogelijk slachtoffers veroorzaken en niet het relatief kleine aantal mensen wat nu was betrokken, toch? Hoe zit het met die vluchtauto, waarvan de voorbereiding ook niet helemaal soepel lijkt te zijn geweest? Als de kans op een eventuele tweede aanslag zo groot zou zijn, was het dan niet al gebeurd? Wat voor gevolgen heeft deze beeldvorming uiteindelijk voor de dader als hij geen terrorist blijkt te zijn? Sowieso welke gevolgen heeft het aandacht geven aan dergelijke situaties? Kunnen zo anderen op ideeën gebracht worden?


Maar ook hele praktische vragen. Waarom de hele dag live nieuws uitzenden terwijl er niks echt bekend is? Zaai je niet juist op die manier veel meer angst bij mensen dan dat nodig is? Waarom een calamiteitenhospitaal openen voor een handjevol slachtoffers? Kan een reguliere SEH van een UMC een dergelijke hoeveelheid slachtoffers met ernstige verwondingen niet helpen?


Nu zijn we een dag verder en is er nog steeds weinig bekend. Meerdere mensen, waaronder de hoofdverdachte, zijn opgepakt. In de komende dagen tot weken zal duidelijk moeten worden wat het motief is geweest en wat de gevolgen zullen zijn van alles wat er gisteren is gebeurd. Van de schietpartij tot het handelen van politie en media.


Waarom ik deze blog schrijf, is dat ik merk dat er maar weinig mensen zijn die denken zoals ik denk. Veel mensen gaan mee in de angst en paniek, hebben een gevoel van samenhorigheid en worden meegezogen in de slechte berichtgeving. Ik ben me gaan afvragen of ik dan toch die niet-empathische autist ben of dat ik gewoon te nuchter ben voor zulke dingen.


Ik vind het zeker erg wat er is gebeurd, dat hoor je mij niet ontkennen. Maar ongeacht het motief, gebeuren er iedere dag dingen die ik echt niet vind kunnen. Niet alleen hier in Nederland, maar over de hele wereld. Dat er blijkbaar mensen zijn die tot zoiets in staat zijn, is voor mij erg genoeg, maar zolang het niet gebeurd waar ik bij ben, maakt het voor mij niet uit of het in Nederland of aan de andere kant van de wereld gebeurd. Ik ga geen vlag halfstok hangen, omdat het nu Nederlanders zijn die slachtoffer zijn. Dan zou ik iedere dag mijn vlag halfstok willen hangen. Voor de slachtoffers van ons rechts- en zorgsysteem iedere dag weer, voor de slachtoffers van iedere vorm van geweld dan ook, voor de slachtoffers van mensenhandel, voor de bootvluchtelingen die het niet overleven, voor de mensen die sterven door honger in de minder welvarende landen, voor de mensen die sterven aan ziekten die niet behandeld kunnen worden omdat ze het geld er niet voor hebben, voor de verkeersslachtoffers en ga zo maar door. Het feit dat anderen blijkbaar over mijn en jouw leven kunnen bepalen, is voor mij voldoende reden om iedere dag weer even stil te staan bij hoe oneerlijk dingen gaan. Maar bang word ik er niet van. Als ik hier bang van zou worden, is mijn leven niks meer waard. Ik zoek het ook niet bewust op dergelijke situaties en daarmee doe ik alles wat ik kan doen om te voorkomen dat ik slachtoffer wordt van zulke oneerlijke situaties.


Ik kwam dus tot de conclusie dat ik niet de niet-empathische autist ben, maar dat ik nuchter ben in dergelijke situaties en het in perspectief kan plaatsen. En dat op mijn Social Media de normale gang van zaken doorgaat en ik hier niks over deel, is dus niet vanuit egoïsme of omdat ik er niet bij stil sta.


Comments

 • Marjan on

  Ik (ook eigenaar van autisme) denk er net zo over als jij…wat een ophef wordt er gemaakt in de media, terwijl er in grote steden regelmatig mensen worden doodgeschoten en daar hoor je weinig over. En het motief is inderdaad niet bekend. Echt angstzaaien vond ik het. Geen idee of deze manier van denken door autisme komt, maar mijn zusje (voor zover bekend zonder autisme) dacht er hetzelfde over. Uiteraard is het allemaal heel erg voor de nabestaanden, maar het circus wat de media er van maakt is buiten proportie naar mijn mening.

 • Ingrid wouterson on

  Ik ben erg blij dat jij weer aan het bloggen bent! Welkom terug!
  Neen jij denkt niet anders dan ik als dezeoude vrouw dacht. Op hwtmomenten dat ik Facebook opende en de berichten zag. Ik geloofde niet in een aanslag ik geloofde in een verwarde lonely woolve. En dat geloof ik nog steeds. Een zeer verward persoon die al veel langer de aandacht verdiende dan de aandacht die hij nu pas zal krijgen ten koste van heel veel verdriet en 3 mensenlevens. Alle onderzoeken rechtszaken en gevangenisstraffen zullen vele malen kostbaarder zijn en ingewikkelder worden dan een directe duidelijke strafvervolging. Dit alles leidt tot verwijdering van bevolkingsgroepen en hierdoor is er een stukje verdraagzaamheid verdwenen. Je hebt dit zo helder en duidelijk beschreven ik hoop nog veel meer van jou te lezen.

 • Jascha Donath on

  Hoi, ik denk min of meer hetzelfde als jij. Maar ik zat er dichterbij, en had een man en kind die er nog directer mee te maken hadden. Ik heb het daarom goed gevolgd en de ‘rimpelingen’, zo noem ik het, beleef ik mee. Ik bedoel: de moeder die haar kind pas om zes uur kon ophalen, de mensen die opgesloten zaten op kantoor en vluchtende mensen moesten opvangen, mijn nichtje wiens baas de deur niet dicht wilde doen terwijl er op meerdere plekken vlakbij geschoten leek te worden. Ik vertel expres niet alle details die ik gehoord heb. Zou ook een lang verhaal worden. Ik wil openstaan voor de echte gevoelens van mensen maar niet voor de massa-hysterie eromheen. Fijn dat je je verhaal deelt hoor, en ik kan een beetje nuchterheid wel waarderen. Mijn zoon ziet het ook meer als jij denk ik.

 • autistischmaarbijzonder on

  Wat schrijf je goed en krachtig!
  ik heb ook autisme en het leven gaat soms best lastig!!!
  Ga zo door meis!!

  xxYoni

Comments are closed.