Hulpmiddelen

Ik geloof dat ik eerder wel een beetje heb besproken dat er allerlei hulpmiddelen bestaan die het leven met ASS een stukje makkelijker kunnen maken. Zelf ben ik een beetje aan het experimenteren welke hulpmiddelen voor mij helpend kunnen zijn. Momenteel gebruik ik een groot planbord, geluiddempende oordoppen, een verzwaringsdeken en mijn signaleringsplan. Allemaal helpen ze me op een ander vlak.

Door het planbord heb ik overzicht in wat ik in de week moet gaan doen. Er zitten pictogrammen bij die ik kan gebruiken voor terugkerende, dagelijkse dingen zoals school, boodschappen doen en naar de dokter gaan. Er zijn meer varianten hiervoor, zoals de picto-agenda of autiplan. Allemaal helpen ze met plannen en organiseren van taken.

De geluiddempende oordoppen zorgen ervoor dat er een filter aanwezig is op de geluiden die binnen komen. Zelf heb ik die filter namelijk haast niet. Jarenlang heb ik het gedaan door muziek te luisteren, maar je kunt niet in alle situaties muziek luisteren om je af te sluiten tegen omgevingsprikkels. De oordoppen helpen mij om ook bijvoorbeeld op feestjes gesprekken te kunnen volgen of in de toekomst tijdens colleges me beter op de docent te kunnen richten. Je kunt zulke oordoppen op maat laten maken, maar je kunt ook gebruik maken van universele doppen van bijvoorbeeld pluggerz of noizezz. Er bestaan ook oorkappen die je op kunt zetten die bijvoorbeeld ook in de bouw worden gebruikt of zogenaamde noise cancelling headphones. Deze koptelefoon zorgt ervoor dat de geluiden die je normaal zou horen geneutraliseerd worden, waardoor er complete stilte ontstaat.

De verzwaringsdeken helpt mij als ik overprikkeld ben. Door te zorgen voor diepe druk kan ik weer ontspannen en gaat de overprikkeling weg. Ook hier heb je allerlei versies van in verschillende prijsklassen. De deken die ik heb is 16 kg en is gevuld met granulaat. Je hebt ook dekens gevuld met kikkererwten bijvoorbeeld of met kunststof ballen. Het voordeel van die ballen is dat die blijven bewegen en je er dus onder kunt slapen zonder gewend te raken. Behalve dekens die zorgen voor diepe druk bestaan er ook vesten die hiervoor kunnen zorgen en heb je ook zakken die je in je nek zou kunnen leggen.

Over het signaleringsplan heb ik het al vaker gehad. Dat kun je hier terug lezen.

Buiten deze praktische dingen, zijn er digitaal ook nog wat hulpmiddelen te vinden. Er zijn allerlei apps voor smartphones op de markt die kunnen helpen voor mensen met autisme. Het Leo Kannerhuis heeft zo een aantal apps ontwikkeld die helpen bij bijvoorbeeld naar school gaan of met het openbaar vervoer reizen. Ook is het eerder genoemde autiplan een digitaal hulpmiddel.

Natuurlijk zijn er nog veel meer hulpmiddelen die het leven met ASS een stukje makkelijker kunnen maken, dit is slechts een selectie uit alle hulpmiddelen.

Welke hulpmiddelen heb jij in gebruik?