Het signaleringsplan

Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan een beter leven met autisme. Vandaag wil ik er één toelichten die voor mij heel helpend is geweest, namelijk het signaleringsplan. In deze blog zal ik toelichten wat een signaleringsplan is, waar je het voor gebruikt en hoe je er zelf één zou kunnen maken.

 

Een signaleringsplan is er om iets te kunnen voorkomen. In mijn geval is het signalement overprikkeling, maar dit kan ook goed woedeaanval, huilbui, weglopen of iets anders kunnen zijn. Het signalement is eigenlijk wat je wilt voorkomen.

 

Om dit te kunnen voorkomen is het plan opgedeeld is verschillende fases. De eerste fase is de neutrale fase waarin nog niks aan de hand is. De laatste fase is de fase waarin ik in mijn geval behoorlijk overprikkeld ben. De tussenliggende fases beschrijven allemaal een fase die ik doormaak, voordat ik compleet overprikkeld ben. Hoeveel fases dat zijn is voor iedereen verschillend, maar vaak zijn er toch wel 2 fases die ertussen zitten.

 

Op het signaleringplan staat niet alleen waaraan ik een bepaalde fase herken, de zogenaamde signalen, maar er staat ook wat ik kan doen en beter niet kan doen. Dit helpt mij in zulke situaties heel goed, omdat ik er niet meer over na hoef te denken. Ik kan doen wat ik eerder heb bedacht. Vooral in de wat latere fases is dat fijn, omdat ik dan meestal niet meer heel helder van geest ben.

 

Wat er ook nog op mijn plan staat is wat anderen voor mij zouden kunnen doen en wie ik in kan schakelen. Dit zorgt ervoor dat ik het niet alleen hoef te doen. Er staan telefoonnummers op en manieren waarop ik met die mensen in contact kan komen. Dit is allemaal handig voor die momenten waarop ik niet meer heel helder van geest ben.

 

Het fijne aan een signaleringsplan is dat het met je mee kan groeien. Ik zie het als een dynamisch document. Eens in de zoveel tijd moet je het aanpassen om ervoor te zorgen dat het je blijft helpen.
signaleringsplan

Wil jij ook een signaleringsplan maken? Misschien is deze cursus wel iets voor jou!

Comments

 • Jo on

  Dankjewel!

 • Marcel Reining on

  Dit zie ik voor het eerst. Wat een goed idee. Onze zoon is nog te jong maar dit kunnen wij als ouders gebruiken als handleiding voor leraren andere familieleden oppas etc. Een extra kolom waar ze op moeten letten zou mooi zijn. Fijn dat je dit met ons deelt!

 • Marion Borst on

 • Natalie on

  Super duidelijk! Bedankt voor het posten!

 • Thomas on

  Ik hoop niet dat je het erg vindt, maar ik heb je signaleringsplan opgeslagen. Hij komt op dit moment op veel punten overeen en heb niet echt de energie om hem zelf te maken. Als het wat beter gaat wil ik nog het 1 en ander aanpassen. Groetjes

 • Jillie on

  Thanks Lieke, voor je signaleringsplan. Ik ga ‘m als voorbeeld gebruiken voor m’n eigen signaleringsplan (of crisisplan). Ik moet een vergelijkbare maken en ik herken ook nog eens veel in die van jou, dus maakt voor mij de stap om er aan te beginnen iets kleiner.

  • Lieke on

   Alsjeblieft! Fijn dat je er mee aan de slag kan. Het is nog steeds een heel helpend document voor mij, maar ook mijn hulpverleners. Succes met het naken ervan!

 • Een signaleringsplan opstellen – bipolairzijn on

  […] brengt je naar een goede uitleg van het signaleringsplan en hoe je er zelf één zou kunnen maken. Uitleg signaleringsplan door https://www.autismeblogger.nl Misschien kan je hier wat inspiratie op doen en er zelf al een […]

 • Stroomschema – Autisme Blogger on

  […] en ook best wel kan, is het toch fijn om dit soort dingen op papier te hebben staan. Zo ook met mijn signaleringsplan. Ik heb er veel baat bij dat het op papier staat en in een voor mij logische volgorde en taal. Dat […]

Comments are closed.