Therapieleven

Toen ik een jaar geleden vanuit het RadboudUMC over ging naar Reinier van Arkel was het de bedoeling dat ook mijn therapie over zou gaan. In de eerste plaats kreeg ik een behandelend psychiater die met mij meekeek naar de (in)stabiliteit van mijn stemming en de medicatie die ik gebruikte. De therapie die ik nog had lopen in regio Nijmegen heb ik toen gestopt vanwege de reisafstand én omdat er bureaucratisch geneuzel was waardoor therapie in Den Bosch niet opgestart kon worden zolang die bij Nijmegen nog liep.

 




 

Therapievormen

Begin 2017 volgde er een gesprek om te kijken welke vorm van therapie dan het beste bij mij zou passen en niet geheel onbelangrijk, wie dit dan kon gaan geven. Na dat gesprek is besloten mij op de wachtlijst te zetten voor een combinatie van twee therapieën, namelijk schematherapie en creatieve therapie. Uiteindelijk is er besloten de combinatie te laten varen en te starten met datgeen wat kon starten. Zo ben ik een paar weken geleden dan, eindelijk, begonnen met creatieve therapie. Ik sta nog steeds op de wachtlijst voor schematherapie en ik ben nog bezig of er niet iets anders, meer gericht op autisme en het verleden, gestart kan worden. Schematherapie is namelijk van oorsprong een therapie voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis en dat heb ik niet. Eerder wel behandeling gevolgd, omdat ik borderline zou hebben, maar die therapie heeft mij vrij weinig gebracht. Vandaar mijn terughoudendheid.

 

Creatieve therapie

Maar ja, terug naar die creatieve therapie. Ik heb in het verleden meerdere keren deze vorm van therapie gevolgd, maar pas tijdens mijn laatste opname merkte ik wat voor effect het op mij kan hebben. Het is lastig om in woorden uit te drukken, maar creatieve therapie is voor mij een manier om te communiceren zonder woorden en vanuit de basis. Wat ik doe bij creatieve therapie geeft goed weer hoe ik ook doe in het dagelijkse leven. Ik doe inzichten op zonder er bewust over na te denken of het te sturen. Het kan dus ook confronterend zijn, maar voornamelijk geeft het me veel inzichten, nu al tijdens de drie keer die ik bij deze therapeute ben geweest.

 

Inzichten

Een van de inzichten die ik gedaan heb, is dat ik voor mezelf probeer overzicht te bewaren door extra regels op te stellen bij opdrachten of in het dagelijks leven bij activiteiten. Wat ik alleen ook doe, is heel streng voor mezelf zijn. Die combinatie maakt dat ik vast kan lopen in mijn eigen regels. Dit was goed te merken in een werk waar ik mee bezig was, want ik kon gewoon niet meer verder door mijn eigen regels. Ik had dit niet zo door, tot we het gingen bespreken. De oplossing was om het blad kleiner te maken en weer opnieuw overzicht te krijgen. Dat is iets wat ik mee kan nemen in mijn dagelijkse leven.

 

Ondanks dat deze therapeute zegt weinig kennis van autisme te hebben, het is bij team persoonlijkheid, kan ze me aardig goed lezen en heeft ze stiekem meer kennis dan ze zelf beseft denk ik. Het voelt in ieder geval goed dat ik bij haar deze therapie ben begonnen.

 

 

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Name and email are required