Positieve energie

Deze week is de eerste week dat ik het weer zelf moet doen. Ik heb nog steeds wel hulp, maar thuis is het toch net wat anders dan op de afdeling. Voor alsnog valt het me heel erg mee de overgang. Ik ben overdag een beetje bezig met muziek luisteren, kleuren, internetten en soms wat dingen buiten huis. De afgelopen dagen is ook de begeleiding vanuit Buro Maks gestart en heb ik weer allerlei gesprekken in het Radboud gehad.

Dinsdag was dus een erg drukke dag. Het begon in de morgen met vroeg opstaan voor de psycho-educatie. Dinsdag was de bijeenkomst voor omstanders. Ik had een vriendin en een collega van mijn vader die heel betrokken is uitgenodigd. Beide waren ruim op tijd, dus konden we fijne plekken uitzoeken in de ruimte. De gehele presentatie was voor mij en mijn moeder weinig nieuws. We hebben natuurlijk al 11 bijeenkomsten psycho-educatie gehad, dus wisten we al behoorlijk wat. Voor de omstanders was het wel een goede bijeenkomst. Zij zijn meer te weten gekomen over de kenmerken en criteria voor autisme. Ook is er meer verteld over de biologische achtergrond.

Daarna moest ik enkele uren wachten tot het volgende gesprek. In de middag had ik namelijk nog een gesprek staan met de psycholoog en ook nog met maatschappelijk werk voor competentie onderzoek.

Het gesprek met de psycholoog was korter, omdat ik anders te laat zou komen bij maatschappelijk werk. Dus eigenlijk hebben we alleen maar bekeken wat ik had gedaan sinds ik weer thuis ben en even naar de collages gekeken die ik moest maken. Een collage over mijn pijn en een collage over mijn talenten. Die waren beide heel erg sprekend. De conclusie was dat ik hard aan het werk ben en dat het echt afhankelijk van mijn humeur is hoe ik tegen dingen aan kijk. Als ik goed in mijn vel zit, is het allemaal wel goed en kan ik goed met dingen omgaan. Wanneer het zwart wordt in mijn hoofd, wordt dat een stuk moeilijker en wordt gelijk alles zwart. Qua stemming ben ik nu bezig om daar verbetering in aan te brengen, dus dan zou de acceptatie ook geleidelijk aan moeten komen.

Toen dus meteen door naar maatschappelijk werk zo ongeveer. Bij maatschappelijk werk hebben we eigenlijk mijn loopbaan doorgenomen sinds ik van het vwo af ben gekomen. Ik heb in die tijd drie studies geprobeerd en op twee plaatsen vrijwilligerswerk gedaan. Er was dus veel te vertellen. Tijdens het praten merkte ik dat ik al steeds enthousiaster werd van alles wat ik aan het vertellen was. Ook merkte ik dat de nadruk ook wel heel erg lag op de dingen die ik fijn vond en die goed waren gegaan. Hierdoor werd dat gevoel nog meer versterkt.

Eenmaal thuis had ik het idee dat er heel erg veel dingen mogelijk zijn voor me en dat die ook succesvol kunnen worden, zolang het maar op een goede manier gebeurt. Wat die goede manier is, dat is nu nog uitzoeken, maar daar gaan we wel uitkomen.

Op woensdag is de start gemaakt met de begeleiding vanuit Buro Maks. Mijn begeleider is langs geweest om even kennis te maken. De volgende keer zullen we de uitgebreidere intake doen, maar dan is de nieuwigheid er vast vanaf. Het was een lang gesprek en ik denk wel dat ik veel aan de begeleiding kan gaan hebben.

In de middag nog even een update gegeven bij de huisarts over de afgelopen maanden en toen was de koek wel weer op. Ook de leuke dingen die ik gedaan had, hadden veel energie gekost en ik besloot in de avond toch maar niet te gaan sporten. Het sporten is nu verzet naar zaterdagochtend. Dat is waarschijnlijk een beter moment om het uit te proberen.

Vanavond zal ik de eerste training voor vrijwilligerswerk hebben. Ik ga beginnen bij het Autisme Informatie Centrum in Den Bosch. Deze is nog niet zo heel lang geleden van start gegaan. Ik zou er vanaf het begin bij betrokken zijn, maar door de opname is dit niet gelukt. Vanavond is de training een mooi moment om van start te gaan. Als het goed is heb ik ook nog een gesprek wat voor werkzaamheden ik in de komende tijd zal gaan doen. Ik hoop dat ik met het vrijwilligerswerk nog wat dichter bij acceptatie ga komen en mijn ervaringen in kan zetten om andere mensen te helpen en/of te steunen.

Comments

  • Lot on

    Ik word helemaal vrolijk van je 2 berichtjes nadat je met ontslag bent gegaan! Blij om te horen dat het goed gaat, maar daar heb je ook heel hard voor gewerkt! Keep on the good work!
    Groetjes,
    Lot

Comments are closed.