Help, ik heb een meltdown!

Iets wat regelmatig kan voorkomen bij mensen met autisme is een meltdown. Dit houdt in dat je zo erg overprikkeld bent, dat je er kortsluiting van krijgt. Een meltdown kan zich naar binnen richten, maar kan ook naar buiten gericht voorkomen. De naar buiten gerichte meltdown is vaak bekend bij autisme, maar dat is niet waar ik last van heb. Ik klap dicht en weet het even niet meer als ik een meltdown heb.
 

Een voorbeeld

Afgelopen zomer had ik een periode gehad dat ik ontzettend slecht sliep. Er zat zoveel spanning in mij, dat de nachten niet fijn waren. Zelf de slaapmedicatie die ik in huis had, kon daar niet tegenop. Na overleg met mijn psychiater zou er een recept voor andere medicatie gefaxt worden naar de apotheek. Die zou ik rond half zes op kunnen halen.

 

Wat er toen gebeurde. Ik stond netjes rond half zes bij de apotheek, maar er was helaas nooit een recept binnengekomen. Daarbij was de administratie van de GGZ vanaf vijf uur gesloten en was er geen andere manier om ze te kunnen bereiken. Gevolg: een meltdown in de apotheek. Ik wilde alleen nog maar huilen. Het was donderdag, mijn psychiater is afwezig op vrijdag en ik zag alweer gebeuren dat ik tot na het weekend zo door moest gaan. Ik was op van het slechte slapen, nog een weekend ging in mijn ogen echt niet.  

 

Gelukkig was er begeleiding met mij mee die dag en kon zij mij opvangen. Uiteindelijk hebben we via de crisisdienst toch een recept gekregen en kon ik voor het eerst sinds tijden weer een beetje fatsoenlijk slapen.

 

Wat er gebeurde

Ik zat in die periode duidelijk al hoog in mijn spanning, waardoor de kans op een meltdown groter is. Daarbij reageer ik sowieso autistischer als het niet goed gaat. Ik ben dan een heel stuk minder flexibel dan wanneer het allemaal wel oké met mij gaat. Het feit dat mijn psychiater heel nadrukkelijk een tijdstip had gegeven waarop het klaar zou liggen, maakte het voor mij heel helder en duidelijk. Dat was precies wat ik nodig heb. Maar omdat ik dus al hoog in mijn spanning zat, mocht er dan ook niks mis gaan. En dat deed het toch. Ik klap dan dus volledig dicht. Ik kan me achteraf ook niet meer goed terughalen wat ik allemaal denk op zo’n moment, maar intern is er gewoon paniek aanwezig. Huilen is bij mij dan iets wat vrij automatisch gebeurd.

 

Wat mij heeft geholpen

Op zo’n moment is het goed dat ik niet alleen ben. Ik probeer moeilijke dingen steeds vaker wel alleen te doen, maar het gaat nog regelmatig niet helemaal lekker. Hier leer ik dan wel van, maar leuk is het natuurlijk niet. Maar ja, ik was dus niet alleen. Mijn begeleiding kon het van me overnemen en deed dat gelukkig ook.

 

Verder moet ik mezelf de tijd geven. Het is niet zo dat het allemaal meteen weer goed is op het moment dat er een oplossing is. Zo’n meltdown kost mij heel veel energie en ik heb verwerkings- en hersteltijd nodig achteraf. Dus ik ben die avond onder mijn zware deken op de bank gekropen, heb nog even uitgehuild en ben op tijd, met de nieuwe medicatie, gaan slapen.

 

In zulke situaties is begrip ook altijd heel fijn om te krijgen. Ik voel mezelf al rot genoeg dat het gebeurd, word vaak ook boos op mezelf dat het gebeurd. Als er dan nog iemand is die geen begrip kan tonen, dan maakt het dat alleen maar erger.

 

Wat doen jullie bij een meltdown?

Comments

  • Susanne on

    Ik heb pas sinds kort het vermoeden dat ik op ‘het spectrum’ zit, omdat ik tegen bepaalde dingen aan blijf lopen.

    Een van die dingen is meltdowns. Ik heb sowieso last van stress en paniek, maar ongeveer 1× per maand is er een moment waar de paniek zó hevig is dat ik echt niets meer kan. Niet praten, niet lopen, niet denken en amper ademhalen. Dit is doodeng en kost me ongelooflijk veel kruim, elke keer. Het is dermate eng dat ik er een dag hersteltijd voor nodig heb.

    Hoe ermee omgaan? Dat weet ik ook nog niet. Vooralsnog is ‘gewoon laten gebeuren en me focussen op het-gaat-wel-over’ de aanpak tijdens en ‘met dekentje op de bank met kopje thee’ de aanpak na. Maar het pleurt wel elke maand een hele dag overhoop. 🙁

    reply

Geef een reactie

Your email address will not be published. Name and email are required