Autisme en vakantie

De zomervakantie zit er weer aan te komen. Voor veel mensen is dit de fijnste tijd van het jaar. Even vrij van werk of school, lekker weer en misschien zelfs wel een paar weken op vakantie gaan. Voor mensen met autisme kan dit, om verschillende redenen, een hele stressvolle periode zijn.

Vakantie betekent vaak veranderingen. De dagstructuur is anders dan normaal en als je ook nog op vakantie gaat, is de omgeving ook nog anders dan normaal. Dit is voor iemand met autisme vaak erg lastig. Het beste is dan ook om je hier goed op voor te bereiden. Maak bijvoorbeeld een goede dagplanning waar je op terug kunt vallen. Ook kun je op tijd uitzoeken waar een vakantie bijvoorbeeld naartoe moet gaan en daar veel informatie over opzoeken. Met behulp van internet en Google Streetview kan de omgeving van de vakantiebestemming al een beetje ontdekt worden.

Wanneer je op vakantie gaat, krijg je ook te maken met andere talen en culturen. Hierdoor kan het voor iemand met autisme nog moeilijker worden om te communiceren. Het kan zijn dat de lichaamstaal anders is in het desbetreffende land. Dit is ook weer een aanpassing die voor veel mensen met autisme moeilijk te maken is. Je kunt hier op voorbereiden door bijvoorbeeld een korte cursus te doen om de taal een beetje te leren kennen. Ook kun je films of muziek luisteren uit het desbetreffende land.

Voor mij persoonlijk is het ook wel fijn om in een ander land op vakantie te gaan. Ondanks dat de communicatie minder soepel verloopt, kan ik me ook gemakkelijker buiten gesprekken houden. Mensen verwachten niet dat ik het helemaal kan volgen en ik hoef daardoor ook minder hard mijn best te doen. Ik hoef mijn onkunde minder te compenseren en kan daardoor echt tot rust komen op vakantie.

Voor mij is het ook helpend dat ik al jaren op dezelfde plek kom. Dat is echt mijn tweede thuis geworden. Ik ken het dorp, ik ken de mensen, ik heb gewoon mijn eigen spulletjes daar liggen en het fijnste is misschien nog wel dat onze hond ook gewoon mee gaat. Het is dus net thuis, alleen op een iets andere plek.

Bij de verandering van de cultuur hoort ook veranderingen van het soort eten wat gegeten wordt. Hoewel er tegenwoordig bijna overal wel de normale westerse dingen gekocht kunnen worden, is het soms toch nog even afwachten wat voor eten er verkrijgbaar is. Als je moeite hebt met anders eten, kan het handig zijn om zelf een soort van noodpakketje mee te nemen. Ook kun je eventueel kijken of je in Nederland wat typisch eten uit het land kunt aankomen en zo vast een voorproefje kunt nemen.

Wat je ook vaak merkt in de zomer is dat het drukker is dan normaal. Juist omdat er veel mensen vrij zijn en het lekker weer is, gaan de mensen hun huis uit. Mensen willen leuke dingen doen om van de vakantie te kunnen genieten. Even een boodschap doen kan daardoor al een flinke opgave worden. Ook zitten er meer mensen in de tuin en kunnen die van de buren afkomstig zijn heel anders zijn. Het is daarom goed om rustmomenten in te bouwen. Plan niet teveel dingen op een dag en trek jezelf ook regelmatig even terug. Als het helpt om oordoppen te gebruiken, doe dat dan ook. Plan bezoekjes aan de supermarkt op rustige momenten.

Het belangrijkste van vakanties voor mensen met autisme is toch wel dat je er goed aan doet om voor te bereiden. Of je nu op vakantie gaat of thuis blijft, het is toch ineens heel anders. Ik hoop dat het met mijn tips wat makkelijker wordt om de vakantieperiode door te komen.