ASS behandeling & weer thuis

Gisteren had ik gesprek met iemand van het autismeteam hier van de GGZ. Dit is een gesprek waar we stiekem al 1,5 jaar op aan het wachten zijn. Meteen bij aanmelding heb ik aangegeven ASS behandeling te willen of anders toch traumabehandeling. Nu na 1,5 jaar hebben ze eindelijk door dat ik dat ook echt nodig heb en volgde een soort van intakegesprek met iemand van het autisme team.

 

 

Eindelijk op mijn plek

Het gesprek was eigenlijk een heel erg fijn gesprek. Ik had vorige week al kennis gemaakt met de psychologe en gisteren zou dan een uitgebreider gesprek volgen met betrekking tot mijn klachten. Ik was heel erg gespannen voor dit gesprek. Praten over mijn klachten betekent ook praten over het verleden en dat blijft een dingetje. Ik weet van te voren niet wat er gevraagd gaat worden en dus eventueel getriggerd gaat worden. Ik kan dan ook niet inschatten hoe ik erop ga reageren en dat maakt het heel lastig om me voor te bereiden. Daarbij speelde mee dat de afdeling waar ik momenteel op verblijf niet meer fijn voor mij voelt. Ik miste daardoor een veilige “thuishaven” om me achteraf terug te kunnen trekken.

 

Maar ja, terug naar het gesprek. Eigenlijk was het wel een prima gesprek. We hebben het niet teveel gehad over het verleden. Mijn hulpvraag ligt wellicht gek niet bij verwerking, maar wel bij om leren gaan met. Ik heb in het verleden EMDR gevolgd en dit zou weer een optie kunnen zijn. Echter kostte dit zoveel energie en heeft het me naar verhouding weinig opgeleverd. Ik wil daarom nu vooral en op de eerste plaats om leren gaan met spanningen en emoties. Leren wat mijn autisme inhoudt en daar mee om leren gaan. Stapjes vooruit maken qua energiemanagement en gewoon wat lekkerder leven. Als me dat allemaal zou lukken, dan wil ik EMDR misschien nog wel een keer heroverwegen. Maar nu nog niet.

 

Gelukkig kan en mag dit ook. Er is een aanbod met verschillende opties voor mij om vooral praktisch aan de slag te gaan. Geen praat-therapie, maar doe-therapie. Ik word later deze week besproken in het team en dan hoor ik wat ik allemaal zou kunnen en mogen doen en welke volgorde we gaan aanhouden, wat de wachttijden zijn etc. Ik hoop dat ik niet te lang hoef te wachten en dat ik nu, eindelijk, lekker aan de slag kan gaan om steeds weer meer van mijn leven terug te krijgen.

Met ontslag

Verder ben ik, enigszins onverwacht na mijn blog van maandag, vanmorgen met ontslag van de PAAZ gegaan. Er zijn maandagavond wat dingen voorgevallen waardoor mijn gevoel van veiligheid werd aangetast. Mijn veiligheid is geen moment in gevaar gekomen, maar er zijn dingen getriggerd van vroeger. Nu had ik de nachten al gevuld met nachtmerries vanuit vroeger en dan ook nog de triggers erbij op de afdeling. Ik had niet meer het vertrouwen dat ze mij zouden kunnen helpen als het erop aan zou komen.

 

Vanmorgen dus gesprek met de arts gehad en ervoor gekozen om een tussenstap te nemen. Ik zit nog wel met de opbouw van het nieuwe medicijn, dus alleen thuis is nog niet heel wenselijk. De tussenstap is dat ik weer bij mijn zus ga logeren de komende dagen tot ik ingesteld sta op de medicatie. Hoe lang dit gaat duren, weet ik nog niet precies. Dat ligt er ook een beetje aan bij welke dosering ik iets van de werking ga ervaren. Maar na vier weken is er dus een eind gekomen aan mijn opname!
 

Comments

 • Conny on

  Wat fijn Lieke dat je ondersteuning gaat krijgen van iemand van het autisme team. Het is zo fijn dat je kunt overleggen met iemand die kennis en ervaring heeft van en met autisme en het autistisch denken. Ik hoop dat je met die ondersteuning weer goed verder kunt bouwen aan je leven en hoe je met zaken om kunt gaan. Jou signaaloverzicht gebruiken we nu als voorbeeld voor onze dochter bij psycho educatie om meer bewust te worden van situaties en wat ze dan kan doen om zich beter te voelen/stress te verminderen.

  reply

  • Lieke on

   Wat leuk om te horen dat jullie het plan gebruiken bij de psycho-educatie. Dat zijn toch de dingetjes waar ik het stiekem een beetje voor doe! Fijn dat jullie er baat bij hebben.
   Ik verwacht dat ik met de ondersteuning die ik nu heb en die nog gaat komen, weer verder kan gaan bouwen aan mijn leven en een fijne toekomst. Er is nog een hoop te leren en daar ga ik met hulp mijn weg wel in vinden. Bedankt!

   reply

 • DutchAuti on

  Wat fijn dat je na 4weken uit de opname bent.
  En je als tussenstap bij je zus terecht kunt.

  Heel erg veel succes.
  En hoop dat je vlot op je medicatie bent in gesteld zodat je vanaf je eigen veilige plekje kunt gaan opbouwen.

  En kunt gaan ontdekken wat autisme voor jou betekent.
  Wat je daarbij nodig hebt en wat je daar niet bij nodig hebt.

  Heel erg veel succes en ik hoop dat er een goede tijd voor je mag gaan aanbreken.

  Groetjes van Dutch Auti

  reply

  • Lieke on

   Dank je wel Dutch Auti!
   Ik heb ondertussen ook alweer een aantal dagen thuis geslapen én met psychiater besloten mijn medicatie voorlopig even zo te houden zoals het nu is. Het lijkt aan te slaan, dus ophogen lijkt voor nu niet aan de orde. Dat is fijn, want dat betekent dat ik inderdaad weer kan gaan opbouwen met mijn leventje.
   Groetjes, Lieke

   reply

Geef een reactie

Your email address will not be published. Name and email are required