Waarom diamond painting goed is voor mensen met ASS

Er is iets nieuws gaande in de wereld van creativiteit. Het lijkt een soort mix te zijn tussen schilderen op nummer, Ministeck en borduren. In feite komt het er op neer dat je hele kleine steentjes op een klevend canvas doek plakt. De afbeelding wordt op het canvas gemaakt door de kleur op het juiste symbool te plakken. Dit hele werk wordt met een pincet of een speciaal daarvoor gemaakt pennetje gedaan. Precisiewerk dus. Over het algemeen geldt dat hoe groter de afbeelding is, des te meer details en hoe mooier het wordt.
 
Hieronder een afbeelding die je zou kunnen maken en mijn werk in uitvoering. Voor veel mensen is een beeld toch fijner om te begrijpen, dan de woorden die ik hierboven heb beschreven.

 

Voorbeeld
Diamond painting
Nu dan wat deze hobby zo goed maakt voor mensen met ASS.

 
Als eerste komt dit door de details. Mensen met ASS hebben de neiging om bezig te zijn met details. Door hiermee bezig te zijn, ligt de focus echt op details. Een klein detail, de steentjes zijn niet allemaal hetzelfde. Op sommige staat het diamanten-patroon diagonaal, op de anderen horizontaal & verticaal. Heel frustrerend vind ik zelf.

 
Als tweede is er een soort van hyperfocus voor nodig. Een hyperfocus is een bepaalde mate van concentratie, alleen dan in de extreme vorm van concentratie. Je kunt je dan volledig verliezen in dat waar je mee bezig bent. Dit is iets wat vooral vaak voorkomt bij mensen met AD(H)D, maar ook mensen met ASS blijken hier gevoelig voor te kunnen zijn.
Door de hyperfocus kun je je afsluiten voor alles wat er om je heen gebeurd en lekker werken.

Ik werk zelf het liefste met een muziekje op de achtergrond. Liefst een beetje dezelfde muziek vaak en ik heb hiervoor bepaalde afspeellijsten via Spotify die daarvoor geschikt zijn. Pianomuziek van Einaudi vind ik bijvoorbeeld heel fijn om op de achtergrond aan te hebben staan.

 
Verder is het voor mij heel duidelijk wat ik moet doen. Het is recht toe, recht aan. Symbool staat voor een kleur, kleur staat voor een nummer op een zakje met steentjes. Steentjes in een bakje doen, zorgen dat ze goed liggen en plakken maar. Kind kan de was doen. Doordat dit zo duidelijk is, kan ik het eigenlijk altijd wel doen en helpt het me bij overprikkeling. Tenminste, dit vermoeden heb ik, want ik heb het gisteren pas binnen gekregen.

 
Als laatste is dit een project waar je wel even mee bezig bent. Met een plaat van 20X25 centimeter, wat toch wel minimaal is denk ik, moet je als snel 25.000 steentjes plakken. Dit doe je niet even tussen de bedrijven door. Dit vraagt discipline, de wil om het af te maken en doorzettingsvermogen. Dit is voor veel mensen met ASS niet vanzelfsprekend, maar als ze eenmaal bezig zijn en de wil is er, dan kunnen zij zich er vaak in verliezen en komt het toch wel goed.

 
Mocht je dit aanspreken, via Aliexpress zij de platen vrij goedkoop aan te komen. Er zijn heel veel verschillende soorten platen, dus eigenlijk voor iedereen wel iets. Het enige nadeel van Aliexpress is dat het soms erg lang duurt tot het binnen is. In mijn geval heb ik er ruim een maand op gewacht. Ik heb dan wel meteen drie paintings besteld, dus voorlopig kan ik wel weer even vooruit.

Comments

 • Kim Lasonder on

  Geweldige mooie en duidelijke blog, heb geen autisme, maar ken wel mensen ermee en je hebt mij aan het denken gezet ze eens te motiveren en zeker deze blog te lezen.
  Knap van je en zeker heel veel respect dat je deze blog hebt en ook dat je zo actief bent met het Diamond painten.
  Zie je weer op de groep.
  Succes en plak ze??❤️❤️??

 • An verheyen on

  Ik kan het enkel bevestigen dat diamant painting heel rustgevend kan zijn voor mensen met ass en ADHD
  Want ik heb het namelijk zelf ?
  Als ik mezelf ff tijd wil geven dan werk ik er een stukje aan verder
  Maar ik moet wel opletten dat mijn zoontje mij niet opzij duwt om ook mee te helpen ( heeft ook ass)
  Ik denk dat hij een beetje jarloers is ?
  Nu hebben we afgesproken ieder een stukje te doen en dat gaat heel goed zo met onze samenwerking ?

Comments are closed.