Tag om mij beter te leren kennen

tag 10 vragen

10 vragen om mij wat beter te leren kennen. 
1. Was was mijn eerste huisdier en hoe noemde ik die?

 

Toen ik geboren werd, hadden we honden in huis. Deze moesten helaas weg, doordat mijn zus en ik allergisch bleken te zijn. Toen we daarna weer een huisdier kregen, waren dat vissen. Ik wilde mijn vis heel graag Happy Meal noemen en begreep niet waarom dit niet mocht. Uiteindelijk is het geloof ik Free Willy geworden.

Mijn eerste huisdiertje echt van mijzelf die ik kocht was een witgrijs dwerghamstertje, genaamd Harry. Hij is bijna twee jaar oud geworden. Helaas niet tam kunnen krijgen, maar in z’n bal rende hij mijn hele kamer rond en hadden we ook wel interactie met elkaar.

2. Welke opmerking van mij doet het nog steeds goed op feestjes en partijen?

 

Toen ik nog geen tien jaar oud was, vond mijn moeder het wel tijd worden dat ik zou leren zelf kaas te schaven. Slim als ik was, vroeg ik haar waarom ik dit moest leren. “Ik kan later als jij op jezelf woont ook geen plakjes kaas voor je schaven” kreeg ik als antwoord. Ik hoefde niet lang na te denken om een wederwoord te geven. “Dan koop ik toch plakjes mama”. Ofwel, “schaaf nog maar even lekker door moeders”.

 

Achteraf gezien is dit dus een mooi voorbeeld van mijn autisme op jongere leeftijd al. Ik had de context gewoon niet door en snapte niet dat mijn moeder gewoon geen zin had om steeds kaas voor mij te schaven. Uiteindelijk heb ik het prima zelf geleerd hoor.

3. Als vandaag mijn autisme vandaag nog genezen kon worden, zou ik dat dan willen?

 

Nee. Mijn autisme is iets wat bij me hoort. Niet iets waar ik voor gekozen heb of waar ik per se voor zou kiezen, maar nu ik het toch heb, doe ik het er maar mee. Ergens zie ik ook steeds meer de mooie eigenschappen van autisme naar voren komen en merk ik ook wel echt voordelen ervan. Maar ja, het is nu eenmaal onderdeel van mij en net zoals ik mezelf niet met maar één been kan zien, zie ik mezelf ook niet zonder autisme.

4. Wat is het moeilijkste wat ik heb gedaan tot nu toe in mijn leven?

 

Ik denk dat de moeilijkste keuze die ik heb moeten maken een keuze is geweest die recentelijk is gemaakt, namelijk om mijn hond tijdelijk ergens anders onder te brengen en voor mezelf te kiezen. De opname die ik aan ben gegaan was echt voor mezelf en daar heb ik goede, maar moeilijke stappen in kunnen maken. De weg die ik ingeslagen ben is nog niet klaar, maar ik denk wel dat dit het moeilijkste is wat ik tot noch toe in mijn leven aan ben gegaan.

5. Voor wat voor eten kun je mij midden in de nacht wakker maken?

 

Lasagne. Sowieso. En gebraden kip. Maar ik ben sowieso een lekkerbek en houd van eten, dus je kunt me al snel voor iets lekkers wakker maken.

6. Wat heb ik de afgelopen week geleerd?

 

Ik heb geleerd dat opstartproblemen horen bij autisme. Ik kan mezelf heel erg op mijn kop gaan geven, omdat ik wel weet hoe ik iets moet doen, maar het vervolgens niet doe. Zo ook met het huishouden. Na mijn opname was het hoognodig, maar ik overzag het niet en dan lukt het ook niet. Ik heb hier hulp bij gevraagd en het samen met de begeleiding gedaan. Dat is uiteindelijk dan ook wel heel erg fijn, maar wel lastig. Ik vind dat ik het gewoon moet doen en kunnen.

7. Wat is het laatste wat ik doe voordat ik ga slapen?

 

Ik kijk altijd nog Netflix of Videoland voor het slapen gaan. Op die manier kan ik mijn gedachten een beetje verzetten en ga ik niet lopen piekeren. Verder heb ik een avondritueel die ik doe voordat ik mijn bed in ga zodat ik zeker weet dat ik alles heb gedaan wat ik moet doen, te denken valt aan naar de wc gaan, tanden poetsen, deur op slot, lampen uit, pyjama aan en vast nog meer wat ik onbewust doe.

8. Wie uit het verleden zou ik nog wel eens willen ontmoeten?

 

Mijn mentor van de bovenbouw vwo zou ik nog wel eens een kop thee mee willen drinken. Ik heb met haar best wel veel gesprekken gehad, omdat het die periode op school absoluut niet goed met me ging. De gesprekken waren voor mij heel erg helpend en ik voelde me niet zo alleen met al m’n ellende. Ik heb haar nog niet zo lang geleden een kaartje gestuurd om te bedenken voor alle tijd die ze voor me vrij heeft gemaakt en het luisterend oor. Het was echt heel waardevol voor mij.

9. Wanneer vind ik iemand oud?

 

Ik heb heel lang iemand oud gevonden als die rond de 55 jaar oud was. Dit komt doordat mijn opa is overleden toen hij niet heel veel ouder was. En opa’s gaan alleen dood als ze oud zijn toch?! Dat was de logica die ik als kind heb bedacht en die ik heel lang heb vastgehouden. Ondertussen weet ik niet wanneer echt wanneer ik iemand oud vind. Ik denk als iemand tegen de 80 aan gaat ofzo, maar ook niet iedere 80-jarige is oud, snappen jullie wat ik bedoel daarmee?

10. Wat wilde ik worden toen ik klein was?

 

Ik heb heel lang gedacht dat ik kinderarts wilde worden. Dit was echt een grote droom van mij. Ik bleek echter ook nog wel goed in wiskunde te zijn en dat leuk te vinden en ik was een beetje bang dat dit niet echt naar voren zou komen binnen de opleiding geneeskunde. Daarom ben ik gaan kijken naar andere studies. Helaas is er een bak faalangst bijgekomen, een depressie en toen de verkeerde studiekeuze. Jaren later wel echt met mijn hart gekozen, uitgekomen bij Medische Biologie, maar dit bleek door mijn autisme toch niet haalbaar te zijn, helaas. Nu is mijn droom om andere mensen te helpen met de ervaringen die ik door de jaren heen heb opgedaan en op allerlei manieren ben ik daar lekker mee bezig.

Hebben jullie nog vragen aan mij die jullie graag beantwoord zouden willen hebben? 
Follow on Bloglovin

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Name and email are required