Åütîsmĕ-kast

Ikea Kast

 

Iedereen kent ze wel, de zelfbouwkasten van de Zweedse meubelgigant. Het is lastig om ze in elkaar te zetten en er blijven dan vaak schroeven over. Het wordt vaak als ‘lastig’ gezien, maar als de handleiding gevolgd wordt, is het eigenlijk best gemakkelijk. Als de kast eenmaal staat, dan staat het goed en kan de kast nog jaren mee.

 

Zo zie ik het ook met autisme. Mensen met autisme worden vaak als ‘lastig’ gezien. Maar als je de ‘handleiding’ van deze persoon volgt, is het gemakkelijk om er mee om te gaan. De omgeving van iemand met autisme zie ik als de ‘bouwers’ van de kast. Dit kan de familie, vrienden of zelfs hulpverlening zijn. Zij zorgen er voor dat de persoon met autisme functioneert en (stevig) overeind staat. Zolang de handleiding maar gevolgd wordt, gaat het goed.
Gaat het onverwachts anders en wordt de handleiding niet gevolgd, dan kan het eindresultaat ook tegenvallen en blijven er schroeven over. Dan ga je een of een aantal stappen terug, tot het punt tot waar het nog goed ging. Je corrigeert hier en daar de omstandigheden en zorgt dat het weer beter gaat met deze persoon.

 

Om iemand met autisme goed te laten functioneren, is het handig om de omgeving mee te laten werken. Begrip voor de situatie is al een begin. Weten wat, in grote lijnen, de handleiding is van iemand met autisme kan zeker helpen. Als er gewerkt wordt aan de kwaliteiten, dan is het helemaal super.

 

Auteur: Arno Lucas

 

 
Comments

  • MGV on

    Duidelijk uitgelegd!! Wij, de omgeving, doen ons best! 😉

Comments are closed.